För att få besökare måste du först låta folk ges möjligheten att veta att din hemsida överhuvudtaget finns till. Detta gör du i första hand genom att anmäla din hemsida till sökmotorer.

Viktiga sökmotorer

Google är den i särklass viktigaste sökmotorn att finnas med i så var noga med att anmäla din hemsida eller blogg. [Lägg till din hemsida i Google]

Bing är bara en bråkdel så populär som Google men är ändå på frammarsch och Googles huvudkonkurrent.

[Anmäl din hemsida]

Det tar ofta några dagar innan din hemsida blivit indexerad och börjar få trafik via sökmotorerna.

Vad händer efter anmälan?

När du anmält din hemsida blir den besökt av sökmotorns s.k spindel som följer alla länkar på din hemsida och ser till att sidorna som länkarna pekar mot blir besökta och indexerade. Man säger att sökmotorn crawlar din hemsida. De flesta hemsidor bör indexerade utan problem om du har ett unikt innehåll och använder dig av en sökmotorvänlig design. Har du väldigt många sidor kan sökmotorerna utelämna de sidor som de finner överflödiga. Så länge din domän inte är stark så lägger sökmotorerna inte lika stor vikt vid indexeringen. Har din hemsida ett bra innehåll som folk gärna länkar till så innebär det sökmotorerna kommer att värdera den högre och både besöka och indexera den oftare.

"Min hemsida blir inte indexerad - vad ska jag göra?"

Den troligaste orsaken är att sidan helt enkelt är att din hemsida är för svag i sig själv. Var noga med att din webbplats har unikt innehåll och att du inte kopierat andras material.

Om du gör en hemsida i ett konkurrensutsatt segment så kan Google tycka att din sajt är överflödig om inte någon länkar till den. En länk som pekar mot din hemsida fungerar som en röst på att din hemsida innehåller något bra. Länkar gör, som nämnts tidigare, din hemsida starkare.

Du kan använda kataloger för att med säkerhetr få din sida webbplats indexerad.

Kataloger

Kataloger bidrar inte med lika mycket trafik som sökmotorer men har ändå en indirekt påverkan på trafik som drivs till din hemsida via sökmotorerna. Detta beror på den länkkraft som ges till din hemsida då du anmält den till en katalog.

Bra kataloger för svenska hemsidor

De kataloger som är bäst att synas i är de som är manuellt granskade och ställer krav på de hemsidor som listas. Dessa är ofta välsorterade och relevanta vilket ger bra länkkraft till din hemsida.

Även om kataloger har blivit svagare med tiden än de var förut så finns det några kataloger som utmärker sig i Sverige:

Kommentar: Det lönar sig att lägga till din hemsida i bra kataloger - men överdriv inte genom att lägga till din hemsida till alla möjliga skräpkataloger för att ranka bättre i Google. Det kan leda till utkastning eller penalisering för din hemsida. Försök att göra en bedömning om en katalog håller måttet eller ej innan du gör en anmälan. Fler kataloger hittas här.

Snabblänkar - Startsida och nyhetsportal

SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.