Vad är Facebook?

Facebook Logo

Facebook är en social sajt som tillåter människor att kommunicera med deras vänner, familjer och kollegor på ett ställe. Tjänsten erbjuder ett bekvämt sätt att låta andra veta vad du pysslar med och för att exempelvis dela foton, betraktelser på nätet, nyheter och annat som du tror kan intressera dina vänner.

Facebook grundades i februari 2004 av Marc Zuckerberg och början var det bara ett sätt för högskolestudenter att nätverka med andra. Facebook blev dock snabbt så populärt att det expanderade till att även tillåta andra användare. För en kort stund var MySpace en konkurrent till Facebook men Facebook drog snabbt iväg och tog över många av MySpace användare.

Så fungerar Facebook

Lägg till vänner

Friend Request

När du öppnat ditt konto är det första du ska göra att lägga till dina vänner. Det gör du genom att skicka en "friend request". Knappen ser ut som till höger. När din vänskapsansökan blivit godkänd så kan du bland annat skriva och lägga upp saker i dina vänners logg och chatta. Du ser vilka som är online genom att titta i chatfönstret längst nere till höger. Vänner som är online visas med en grön prick till höger om sitt namn. Du kan välja att skicka ett vanligt meddelande till vänner som inte är online så fungerar det precis som vanlig epost.

Uppdatera din status

För att uppdatera din status, som innebär att du publicerar ett meddelande för dina vänner, så klickar du på ditt namn. På sidan där du gör uppdateringen hittar du denna ruta:

Facebook Status

Skriv bara in meddelandet i rutan och klicka på returtangenten så går meddelandet ut. Dina vänner kan därefter kommentera och "gilla" det du skriver. Om du vill kan du tagge en vän i meddelandet genom att välja tecknet @ direkt följt av din väns namn så dyker meddelandet upp på hans logg också. Du kan även klistra in länkar, bifoga foton och lägga till platser.

"Gilla" saker på Facebook

Om du ser ett statusmeddelande eller en bra kommentar som du gillar så klickar du bara på tummen upp-symbolen som finns vid inlägget: Facebook Gilla Detta gör att du "gillar" inlägget och detta kan ses av andra användare. Andra webbsajter utanför Facebook kan också använda sig av "gilla"-knappar vilket gör att dessa webbsidor dyker upp på din Facebook-profil om du klickar på "gilla". Det spekuleras i om flitigt "gillande" kan leda till högre rankings på webbplatsers olika sökord men detta är än så länge INTE troligt. Och speciellt inte för små länder som Sverige. Däremot kan "gilla"-knapparna leda till en kedjereaktion och ge mängder av trafik till en webbplats om innehållet är tillräckligt attraktivt.

Upptäck notiser

Facebook Ikoner

Längst uppe i webbläsarfönstret så hittar några ikoner som som ser ut som två personer, två pratbubblor och en jordglob. "Personikonen" visar om någon vill bli din vän, "kuvertikonen" visar om du har fått något nytt meddelande och jordgloben visar hur många andra notiser som finns att läsa. En notis kan exempelvis uppstå om någon "gillar" det du skrivit eller har lämnat en kommentar.

Det finns många fler funktioner men dessa får du upptäcka själv - här har du iallafall det mest grundläggande.

Facebook fungerar nästan överallt

Du behöver inte sitta på en stationär dator eller laptop för att använda Facebook. Det finns många applikationer att både ladda ner till miobiltelefoner och iPads. Dessa versioner låter dig göra i stort sett samma saker som när du besöker Facebook via en vanlig webbläsare, men kan göra vissa processer enklare. Exempelvis kan du ta en bild direkt via din telefon och ladda upp den direkt till ditt Facebook-konto.

Säkerhetstips

Säkerhet är viktigt att tänka på när du använder Facebook. Eftersom sajten i högsta grad är gjord för socialt nätverkande så är den designad för att låta andra för att se dina kontakter baserat på många olika faktorer. Vissa personer kommer att se din profil eftersom ni har gemensamma vänner, men det skulle också kunna vara av en sådan orsak att ni hejar på samma fotbollslag.

Om du har information, foton eller inlägg som du inte vill att oönskade personer ska se så bör du se till att du begränsar den synliga informationen alternativt använder sekretessinställningarna för att bestämma vem som ska kunna se vad.

Facebook är en fantastisk tjänst, men försäkra dig om att du använder rätt sekretessinställningar om du inte vill att någon annan ska se viss information.

Skapa ett konto

Det är inga problem att skapa ett konto hos Facebook. Besök bara deras webbplats och registrera dig. Det är gratis.

Här finns jag på Facebook

Jag använder mest Facebook privat och accepterar inte okända "vänner" bara sådär, men har planer på att sätta upp en sida för Webbdesigna.se (jag är sent ute) som ska fungera som ett ställe där mina besökare kan få svar på frågor. För att dra nytta av Facebook och skapa någonting bra av det så gäller det att tillföra något slags värde i form av nöje eller information. Att besvara webbdesignrelaterade frågor på nätet kommer att vara mitt sätt att bygga värde i min kommande Facebooksida och på så sätt få medelmmar.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.