Här får du information om saker som är bra att veta om domännamn: hur du köper ett domännamn, saker som är bra att tänka på vid valet av namn, hur domäner kan styras med DNS och lite annat smått och gott.

Hur registrerar man ett domännamn?

Domännamn köps och registeras oftast hos ett webbhotell. Proceduren är enkel och du behöver bara göra en sökning genom webbhotellets hemsida för att undersöka om domännamnet är ledigt och sedan är det bara att betala. Enklare kan det inte bli.

Hos vissa webbhotell måste du köpa utrymme till din hemsida samtidigt som du gör köpet, medan exempelvis Binero och Loopia låter dig köpa enbart ett domännamn till bra priser.

Pris

Ett domännamn kostar oftast mellan 50 och 100 kronor beroende på vilken toppdomän du vill köpa. Med tanke på hur mycket domännamnet fortfarande betyder för en lyckad sökmotormarknadsföring så får det anses vara mycket billigt.

Det är inte alltför ovanligt att domännamnshandlare gör stora pengar på att registrera domännamn billigt och sedan sälja dessa vidare med god marginal.

Vad är ett bra domännamn?

Om du satsar hårt på att få trafik via sökmotorerna så spelar domännamnet fortfarande en stor roll när det gäller sökmotorranking. Google rankar gärna domännamn som matchar ett sökord högre än domäner som inte innehåller sökordet. Skillnaden är fortfarande väldigt stor. Just därför är det exempelvis bra att äga domänen "cyklar.se" om du funderar på att sälja cyklar eftersom det ger dig ett försprång gratis. Fler domännamnstips

Domännamn och hemsida

När du köper ett webbpaket (både utrymme och domännamn) görs kopplingen automatisk och du kan nå din hemsida på nätet inom några timmar. Beroende på vilket webbhotell du väljer får du olika mycket utrymme, tillåten mängd trafik per månad, antal databaser, hemsideprogram m.m. Läs gärna mina webbhotellrecensioner.

Nästa: Toppdomäner >>>

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.