Du befinner dig antagligen på Webbdesigna.se för att du är intresserad av en egen hemsida. Därför börjar vi med att reda ut vad en egen hemsida egentligen betyder för dig eftersom ordet är ganska brett. Vanligast är nog att du menar att du helt enkelt vill skapa en egen webbplats eller en blogg.

Skapa en egen webbplats

DEN ENKLA METODEN
Du behöver egentligen inte lära dig några webbspråk om du bara vill ha en hemsida där du kan ladda upp foton och kommentarer, skriva dagbok eller liknande. Om ditt intresse är helt och fullt privat och det viktigaste är att få upp ditt innehåll på nätet så finns det mycket enkla genvägar. Du behöver bara köpa ett eget domännamn och betala för utrymme, som du skaffar hos ett hos ett webbhotell. I ditt köp ingår hemsideprogram som gör att du enkelt kan bygga en traditionell hemsida, blogg eller forum.

Jag rekommenderar vanligtvis One eller Binero för dig som ska registrera en hemsida för första gången. Du hittar ännu tips på webbhotell här.

LÄR DIG WEBBSPRÅKEN
Vill du ha full koll på hur design fungerar så ska du läsa mina guider i XHTML och CSS, som utgör grundpelarna inom webbdesign. Här lär du dig att skapa strukturen på sajten med XHTML och bestämmer sedan hur saker och ting ska se ut med hjälp av CSS. När du har läst igenom dessa guider och fått lite förståelse för de viktiga grunderna kan du gå vidare till praktiska exempel i att bygga en hemsida och göra den synlig på nätet. Att ha goda kunskaper i hur design fungerar ger stora fördelar när det gäller att synas i sökmotorerna och få besökare.

Guiderna innehåller:

Skapa en egen blogg

Om ditt mål arr att skapa en plats på nätet där du kan skriva om ditt dagliga liv, lägga upp foton, skriva nyheter eller ge information om ett ämne som intresserar dig så kan en blogg vara bättre än en traditionell hemsida. Med en blogg kan du vara social - kommentera andra och få kommentarer tillbaka och når snabbare ut med dina inlägg för att attrahera besökare. Bloggar indexeras blixtsnabbt i Google. En blogg installeras enkelt via något av webbhotellen listade ovan. Jag rekommenderar i första hand Binero om du är intresserad av en egen blogg. Du kan även läsa min guide i hur du gör en manuell installation om du skulle behöva det.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.