Firefox

Firefox [Ladda ner Firefox] är den i dagsläget största konkurrenten till Microsofts webbläsare "Internet Explorer". Den här artikeln skrev jag ihop för att försöka jag hjälpa dig att få upp ögonen för ett bättre alternativ än den webbläsare som folk ofta av ren automatik använder sig av bara för att deras dator levererats med Windows som operativsystem: Internet Explorer.Varför skulle inte även du ladda hem och använda dig av en webbläsare som följer webbläsarstandarden bättre, innehåller massor av fler funktioner och dessutom jobbar snabbare?

Det här får du med Firefox

Add-ons / extensions

Firefox är webbläsaren som definitivt tillhör favoriterna hos webbutvecklare. Anledningarna till detta är först och främst för att Firefox tillåter dig att installera tilläggsprogram, s.k add-ons eller extensions som ger webbläsaren fler användningsområden. Dessa tilläggsprogram kan du ladda hem gratis.

För att ta några exempel från mitt dagliga arbeteså använder jag mig bl.a av tillägg som tillåter mig att:

  • Undersöka HTML och CSS på en webbplats för att se hur den är strukturerad och hur det ser ut om man gör ändringar.
  • Plocka en färg direkt från skärmen och få färgen i hexadecimal kod.
  • Mäta hur breda olika element är direkt i webbläsaren,.
  • Se hur många länkar som pekar mot en hel webbplats eller en enskild sida. Länkar är en indikator på hur populär en sajt är och länkar som pekar mot en sajt ger också en sajt styrka och ger den bättre chanser att synas Google på valda sökord.
  • Snabbt komma åt whois-information för att ta reda på vem som äger en sajt.
  • Snabbt kolla upp hur söktrenden ser ut för vissa sökord.
  • Undersöka om en länk som pekar mot en sajt ger länkvärde eller ej.
  • Se hur snabbt en sida laddar.
  • osv...

Öppen källkod och säkerhet

Firefox anses vara en av de säkraste webbläsarna eftersom det bygger på öppen källkod. Det betyder att programkoden finns tillgänglig för alla och att det dygnet runt finns erfarna experter som av rent intresse hjälper till med att skapa bättre säkerhet för din privata information.

W3C webbstandard

W3C (World Wide Web Consortium) utvecklar protokoll och tekniska standarder för publicering av information på Internet. Genom att följa W3C-standard ser webdesigners till att informationen som vill publiceras görs tillgänglig på bästa sätt. Tanken med att använda sig av en standard är att resultatet ska bli detsamma oavsett vilket media som du använder dig av. (PC, mobiltelefon, handdator etc.) Firefox är den webbläsaren som bäst följer W3Cs webbläsarstandard.

Microsoft var länge totalt dominerande på marknaden men har dessvärre också varit smått nonchalanta mot de standarder som W3C tagit fram trots att de är medlemmar och hjälper till att utveckla nya standarder. Att inte följa standarder leder till problem då den som ska designa en hemsida måste skapa olika lösningar beroende på vilken webbläsare som används. Olika metoder fungerar helt enkelt inte på webbläsare som är dåligt anpassade till webbstandarden. Att IE brister i tillämpningen av webbstandarder skapar problem i och med att webbutvecklare måste lägga mer tid till att lösa problem istället för att tillföra det som besökaren skulle finna betydligt mer intressant: Nytt material till sajten.

Teman

Du kan enkelt förändra designen i Firefox genom att ladda hem olika teman. Jag anser det mest vara en kul grej och har inga egna rekommendationer. Men jultomtetema vid juletid är ju aldrig fel :-P

Ladda ner Firefox


Relaterat:

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.

Ett litet "gilla" är också ett sätt att hjälpa sajten. =)