Den här artikeln listar faktorer som påverkar din hemsidas möjlighet att få gratis trafik via sökmotorer.

Grundläggande tips för att bygga en bra hemsida

1. Skapa en nischad hemsida

Med en nischad hemsida menas en hemsida som fokuserar på endast ett huvudsakligt område. En hemsida inom området spel kan bestå av flera mindre områden som exempelvis kortspel, brädspel, datorspel, hasardspel m.m. En nischad hemsida ska innehålla mycket bra och nyttig information som möjligt om ämnet ifråga. På detta sätt konkurrerar du enklare mot andra sajter med artiklar inom samma område eftersom sökmotorer som exempelvis Google enklare kommer att se ditt innehåll som relevant.

2. Registrera ett bra domännamn

Ett bra domännamn ska passa bra till sajtens nisch. Försök att få in de viktigaste sökorden i domännamnet utan att det låter alltför tillgjort och konstigt.

3. Tydlig design

Det viktigaste är att layouten är tydlig och att texten är enkel att läsa. Tänk på att svart text med vit bakgrund ALLTID är rätt medan diverse mysko färgkombinationer kan förstöra upplevelsen rejält även om du själv tycker att det lyfter sidan. Lägg inte ner för mycket tid på designen i början. Tänk på att det är "onödigt att lacka en bil som inte går". Tydlighet och information är absolut viktigast. I slutändan så söker de flesta människor efter en lösning på någon sorts fråga när de inte bara är ute för att nöjessurfa.

4. Bra struktur och planering

Ett exempel: Bilsidan.com kan ha artiklar med namnen "Däck" "Motor", "Kaross" osv. Ju mer du delar upp innehållet desto lättare blir det för sökmotorerna att förstå vad sidan handlar om och du ökar dina chanser att synas på viktiga sökord i genom att skapa relevans som är genomgående för hela sajten.

5. Använd korrekt språk

Man ska inte använda så mycket av ordet "man" när man skriver. Du bör hellre använda ordet "du" så att det känns som att du talar till besökaren. Detta gör dina besökare mer uppmärksamma och du skapar även ett bättre förtroende mellan dig själv och besökaren. Ett slarvigt språk minskar förtroendet.

6. Title, Keywords och description

"Title" som syns längst upp i webbläsarfönstret när du surfar ska så långt det är möjligt vara unik på varje webbsida. Den ska också vara beskrivande och innehålla de viktigaste sökorden. Lägg även in metakoden description och keywords. [Läs mer här]
Title är viktigt medan det sistnämda är mer eller mindre valfritt. Sökmotorerna tar inte lika mycket hänsyn till keywords och description nuförtiden.

7. Ge länkar en beskrivande text

Hjälp dina besökare genom att länka vissa ord och fraser i dina artiklar som leder till kompletterande information på dina eller andras sidor. Det hjälper inte bara dina besökare utan är också något som kan ge dig lite bättre position i sökmotorerna. Se till att länken har en beskrivande text och utforma den så långt det går på ett sätt så att den innehåller det sökord som du vill att din sida ska träffa på i sökmotorn. Överdriv inte. Allt som stör dina besökare är (ofta) även negativt i sökmotorerna.

8. Navigation och sökord

Se till att de viktigaste sidorna finns med i navigationsmenyn och se till att länkarna som pekar mot dessa sidor har en beskrivande text. Försök att få in viktiga sökord i länken utan att det låter ansträngt. Språket ska så långt det är möjligt vara naturligt.

9. Strunta i effekter

Använd inte flash i onödan. Blanda heller inte in alltför mycket javascript och andra "coola saker " som blandar ut källkoden med onödigt mycket skrot. Sökmotorer kan inte läsa flash och javascript och om du designar på ett felaktigt sätt så kommer det att minska dina chanser att synas i sökmotorerna.

10. Webbvänliga bilder

Använd inte tungladdade bilder. Se till att de är vettigt komprimerade annars kan din hemsida få sämre ranking i sökmotorerna. Tänk på att en besökare orkar sällan vänta mer än några sekunder på att en sida ska laddas och att andra intressanta sajter alltid bara finns "ett klick bort".

12. Skriv så korrekt kod som möjligt

Visserligen går ofta en hemsida att läsa även om den är fullproppad med småfel. Men om du har koll på koden så försäkrar du dig om att din hemsida alltid går att läsa oavsett webbläsare och försäkrar dig dessutom om att Google klarar av att indexera innehållet. 100% perfektion är inte nödvändigt men eftersom det inte är speciellt svårt att optimera sin kod så är det ändå något som du kan försöka sträva efter för att undvika bekymmer.

13. Tänk inte på pengar från början

Många om börjar med ett hemsidesprojekt tappar snart orken och smäller upp reklam så fort minsta lilla textmassa lagts upp på sajten. Det är fel väg att gå. Satsa på kvalitetsinnehåll och vinn förtroende hos besökarna. Vissa att du har en seriös inställning. Då kommer besökarna och du kan börja tänka på annonspengar.

14. Gör en ärlig och vettig sajt

Det finns många oärliga metoder för att skaffa sig trafik till en hemsida. Undvik dock dessa metoder eftersom det enbart leder till problem om du inte vet vad du håller på med. Googles riktlinjer för webbansvariga ger en hel del tips för bra utformning av själva webbsajten. Ärliga, genomarbetade sajter brukar ge resultat i långa loppet. Däremot är det de skriver om länkar lite missvisande. Länkar är mycket viktigt för att din sajt ska synas och det är viktigt att de är bra. Att tro att de ska komma naturligt är kankse lite väl naivt om du frågar mig.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.