Vad är HTML5?

Om du har någon erfarenhet av Internet eller har som besöker webbplatser på alla de senaste åren har du säkert hört uttrycket HTML, vilket står för Hypertext Markup Language. Den senaste officiella versionen var HTML4 som släpptes år 1997 vilket gör det mer än 10 år gammalt. XHTLM som lärs ut här på sajten är samma sak som HTML4.01, den senaste versionen av HTML4.

HTML5 är det allra senaste inom HTML och introducerades 2006. Det är dock inte officiellt standard mellan World Wide Web Consortium (W3C) och Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG).

Varför HTML5?

Eftersom HTML4 ändrats så mycket genom åren är det dags för en omfattande översyn för att anpassa språket till webbanvändarnas föränderliga behov. När HTML4 infördes behövdes i stort sett bara text och små bilder. Nuförtiden använder de flesta webbplatserna någon typ av interaktion och multimedia såsom Silverlight, Java och Flash som kräver att användaren ska installera ytterligare insticksprogram för webbläsaren för att få bästa upplevelse och möjligheter.

Nackdelen är att vissa användare inte kan ladda ned eller installera dessa om de använder vissa enheter, exempelvis mobiltelefoner och iPads, så dessa användare kan inte få de grundläggande funktionerna. Vissa plattformar får problem med plugins eller saknar stöd helt.

HTML5 fokuserar på att förändra detta. De två främsta fördelarna med den är uppspelning av media och möjligheten att lagra filer offline. Med HTML5 kan du bädda in media direkt i HTML-koden med taggarna <Audio> och <video> och eliminerar plugins helt. Debatten finns för närvarande om vilket filformat som ska användas eftersom det måste stödjas på alla större webbläsare.

Den andra funktion som är värt att nämna är lagring av offline-data för användning av webbapplikationer. Det nuvarande användandet av webbapplikationer kräver att användaren måste vara ansluten till Internet för att skapa, lägga till, ta bort eller ändra filer. HTML5 fokuserar på att låta användaren att göra ändringar offline och att synkronisera de två versionerna av filerna när en Internetanslutning görs. Dra och släpp är ännu en viktig funktionalitet som integreras i HTML5 för att förbättra användarupplevelsen.

Stöd för HTML5 är redan integrerat på något sätt i de de flesta större webbläsarna, inklusive Safari, Google Chrome och Firefox. Även om ingen webbläsare har stöd helt eftersom det inte är standard, har du förmodligen redan använt eller använder några av de funktioner som finns i i HTML5 utan att ens veta om det.

Låt dig inte halka efter i utvecklingen. HTML5 är där framtiden för internet ligger och en HTML5-skola kommer att läggas upp på Webbdesigna.se så småningom. Du kan dock jobba på som vanligt med XHMTL-guiderna eftersom de allra viktigaste delarna av språket fortfarande fungerar på samma sätt.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.

Ett litet "gilla" är också ett sätt att hjälpa sajten. =)