Termer och uttryck inom webbdesign & webbutveckling

Här kommer jag att lägga upp en del förklaringar på ord som är ständigt återkommande i mina texter.

A

B

C

CSS
Cascading Style Sheets. CSS är ett språk som bestämmer hur din information ska presenteras för besökaren. Designen på din hemsida styrs alltså av CSS. Mer om CSS

D

E

F

FTP-program
Ett program som kan användas när du laddar upp filer till en server, vanligtvis till ditt webbhotell. Ett bra FTP-program som dessutom är gratis är Filezilla som du laddar ner här.
 

G

GNU
GNU står för "GNU's not Unit!" och är ett operativsystem som byggs upp helt av gratis mjukvara. Namnet ses ofta tillsammans med mjukvara som distribuerats under GPL.
GPL
GNU General Public License. En gratis mjukvarulicens som används omfattande, ursprungligen skriven av Rickard Stallman för GNU-projektet.

H

.htaccess
Htaccess är en konfigurationsfil som bestämmer hur din eller ditt webbhotells server ska bete sig i vissa situationer. Mer om htaccess.
HTML
Hyper Text Markup Language. Föregångare till XHTML vars uppgift är att strukturera upp innehållet på en webbplats.
HTML 5
XHTML har numera helt lagts på is och HTML, som utgör kärnan på Internet blir istället det markupspråk som kommer att genomgå en omfattande revidering.

I

J

K

L

M

N

O

P

PHP
Dynamiskt programmeringsspråk som lämpar sig väl på webben. PHP står för "PHP: Hypertext Preprocessor" och är en rekursiv akronym, dvs förkortningen ingår i namnet.
Kort introduktion i PHP.

Q

R

S

Semantik
Semantik kan översättas med något liknande ett språks mening. När vi talar om semantik i (X)HTML menar vi dess uppbyggnad med rubriker, stycken, radbrytningar, listor och annat som ger innehållet en viss betydelse. Att kunna märka upp en webbplats med korrekta taggar är av stor vikt när det gäller att bestämma relevans för olika sökningar.
 

T

Taggar
Taggar används för att märka upp information i bl.a HTML och XHTML.

U

V

W

Webbhotell
För att din hemsida eller blogg ska synas på nätet så behöver du ett ställe dit du kan ladda upp dina filer. Detta gör du hos ett webbhotell. När du skaffar abonnemang hos ett webbhotell köper du samtidigt ett eget domännamn. Webbhotellet ser till att din hemsida alltid går att nå via nätet och uppkopplingen sker automatiskt när du köper ett komplett webbpaket.
WHOIS
Om du vill se vem som äger en domän så kan du göra en s.k WHOIS-sökning. Det finns många olika tjänster för att ta reda på ägaren bakom en hemsida. WHOIS.net är den huvudsakliga tjänsten men för att finna ägaren till ett svenskt domännamn gör du bäst i att söka på iis.se.
 
WYSIWYG
Står för "What you see is what you get" och betyder ungefär att det du ser på skärmen är det faktiska resultatet. Programmet Wordpress är exempelvis ett gratis bloggprogram som använder WYSIWYG vilket gör att de som inte kan något om webbdesign iallafall kan få ett bra resultat eftersom det bara gäller att skriva in text och ladda upp bilder.
 

X

XHTML
Extensible Hypertext Markup Language. XHTML skapar struktur och information på din webbplats. Genom att märka upp informationen med korrekta s.k taggar ser du till att informationen blir semantiskt korrekt och skapar korrekt struktur som du sedan kan formatera med CSS så att utseendet blir som du vill.

Y

Z

Å

Ä

Ö

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.