I den här artikeln sammanfattar jag det mesta som jag tycker är viktigt för att en hemsida ska ranka i Google. Jag har försökt att lägga det i ordning viktigast till mindre viktigt, men det kan diskuteras. Ingen punkt klarar sig utan det andra – det är helheten som avgör. Det är även viktigt att påpeka att med effektivitet menar jag enbart ranking.
- Struktur och navigation
- Kvalitet och innehåll
- Artikelserier
- (X)HTML och semantik
- semantik och struktur
- felaktiga taggar - Indexering och relevans
- Sociala medier
- Faktorer on-page och off-page
- Snabbhet
- Design
Struktur och navigation
Struktur är något som jag ser som oerhört viktigt när det gäller att ranka bland sökresultaten vare sig det gäller sidomenyer, brödsmulor, artikelindex, semantik eller annat. Nu kanske ni tycker att jag pushar detta för hårt och att kvalite och innehåll borde vara viktigare, men nej. Utan struktur blir det inte mycket till sajt och besökarna kommer att tröttna eller bli förbannade och lämna din sajt för att aldrig återkomma. Dessutom gör taskig struktur att Google inte kommer att se hur sakeroch ting hänger ihop på din sajt vilket påverkar relevansen för viktiga sökord negativt. Konsekvensen blir sämre ranking och minskad trafik.
Se varje sida som en potentiell landningssida. Besökaren ska kunna se var han eller hon befinner sig på oavsett vilken sida som han eller hon kommer in på och kunna navigera till annat intressant innehåll på ett enkelt sätt.
Skulle jag vara en diktator skulle jag införa regeln att man aldrig får lägga upp nytt innehåll om innehållet inte kan länkas ihop med annat innehåll på sajten på ett korrekt och tydligt sätt.
Kvalitet och innehåll
Kvalitet är väldigt viktigt men kanske ingenting som behöver förklaras i detalj. Unikt välskrivet material med hänvisningar till källor där det behövs och ett korrekt språk är i princip en självklarhet för att bli tagen på allvar. En nischad sajt som handlar om ett visst ämne har alltid en fördel gentemot sajter som handlar om ”det mesta” när det gäller att ranka på viktiga nyckelord inom det valda ämnet.
Om du bygger en nischad sajt och väljer ett perfekt domännamn vars betydelse är direkt relevant för det sökord du önskar synas på så har du (fortfarande) en väldigt bra chans att synas på just det sökordet. Google övervärderar fortfarande domäner var namn matchar ett givet sökord och de kan ibland vara omöjliga att knuffa ner bland sökresultaten även om inte kvaliteten är tillfredsställande. Lägg lite kvalitet till det så blir du en jobbig jäkel i sökmotorn.
Artikelserier
Personligen tycker jag inte att korta bloggposter som inte går in på djupet på någonting är speciellt givande, även om det finns undantag. Har du en egen blogg där du skriver bloggposter så gör det ordentligt och ansträng dig lite mer för att utnyttja bloggens styrka – att nå ut, generera länkar och skapa diskussioner.
Det bästa sättet att skapa relevans är att bygga hela artikelserier och guider kring ett visst ämne och inte låta allt stanna vid en kortfattad bloggpost. Satsa på de saker som du tycker är viktigast och håll fast vid dessa tills sidorna och guiderna du skrivit tillhör de bästa/mest omfattande på området. Om du jobbar själv och strävar efter att generera intäkter på det du skriver så behöver du inte vara bäst, men iallafall ska du sträva efter att tillhöra de bästa. Som ensamvarg slipper du ju tråkiga personalkostnader och satsar bara din egen tid så det är inte absolut nödvändigt att träffa i topp på de viktigaste sökorden för att generera inkomster som är ok och tillför en trevlig fickpeng varje månad.
Och ja, det är skitjobbigt att vara noggrann. Och ja, det tar enormt med tid. Därför krävs det järnvilja för att uppnå kvalitet - och resultat. Belöningen kommer över tid, dvs efter att survival of the fittest trätt i kraft och dina motståndare slöfockarna gett upp för länge sen.
(X)HTML och semantik
Semantik betyder ungefär ett språks mening. Det betyder att du exempelvis ska märka upp innehållet med korrekta taggar för att lyfta fram innehållets mening. Några självklara semantiska taggar är title-taggar, taggar för rubriker, stycken, listor och att innesluta viktiga sökord med strong. Några mindre kända semantiska taggar är definitionslistor som du exempelvis kan kan använda till ordlistor, blockquote med attributet cite för att ange källor som du citerat, code för att ange datorkod, <br/> för radbrytning och mycket annat. Personligen anser jag att allt detta är viktigare än vad många tror och tillför tillsammans med struktur, navigation, kvalitetsinnehåll + länkar till att din hemsida blir betydligt mer relevant för sökningar som du faktiskt planerar att synas på. Och det lär inte bli mindre viktigt när HTML5 kommer.
Semantik och struktur
Semantiken bygger vidare på sajtens totala struktur och är alltså viktig för att skapa bra relevans för att hjälpa Google och andra sökmotorer att förstå vad din hemsida handlar om. Använd för guds skull inte taggar av designorsaker utan använd dessa av semantiska orsaker. Skapa din målsida för ett viktigt sökord på ett semantiskt korrekt sätt genom att ge det viktigaste sökordet mest vikt – exempelvis i H1-rubriken och titeltaggen.
Ett grovt exempel:
<h1>Hemsideprogram</h1>
<p>Här hittar du information om hemsideprogram som du kan använda till din hemsida eller blogg.</p>
<h2>Webbdesignprogram & HTML-redigerare</h2>
<p>Introtext och länk till undersidormed mer information.</p>
<ul>
<li><a href="webbdesignprogram.php">Webbdesignprogram</a></li>
<li><a href="html-redigerare.php">HTML-redigerare</li>
</ul>
<h2>Publiceringsverktyg</h2>
<p>Introtext och länk till målsida för "publiceringsverktyg" .</p>
<h3>Program</h3>
<ul>
<li><a href="wordpress.php">Wordpress</a></li>
<li><a href="joomla.php">Joomla</a></li>
<li><a href="drupal.php">Drupal</a></li>
<li><a href="getsimple.php">Get Simple</a></li>
<li>a href="mambo.php">Mambo</a></li>
</ul>
<h2>Statistik & analys</h2>
<p>Introtext och länk till målsida för "Statistik & analys".</p>
<h3>Program</h3>
<ul>
<li><a href="google-webmaster-tools.php">Google Webmaster Tools</a></li>
<li><a href="google-analytics.php">Google Analytics</a></li>
</ul>
Nog om detta, jag tror det förklarar.
Vad händer när du använder felaktiga taggar?
Om du gör misstaget att lägga upp ren text utan korrekt formatering försvårar du för Google och andra sökmotorer att förstå vad din sida handlar om och vad som är väsentligt. Taggar ges nämligen olika vikt, där HTML title, h1 och h2 är de viktigaste.
Vad tycker du själv om en text som faktiskt ser ut så här i Googles ögon?
Hemsideprogram På den här sidan listar vi program som underlättar arbetet med din hemsida eller förbättrar din hemsidas funktionalitet. Vi listar allt från enkla HTML-redigerare till avancerade lösningar som Adobe Dreamweaver. Hos oss hittar du även bra tips på publiceringsprogram, statistik- och analysprogram och mycket mer. De flesta programmen är gratis. Webbdesignprogram & HTML-redigerare Kolla in vår sida med webbdesignprogram och HTML-redigerare för att få tips på program som underlättar arbetet med din hemsida väsentligt. Länk 1 Länk 2 Publiceringsverktyg Det finns många gratis publiceringsverktyg att använda till din blogg eller hemsida. Här ger vi dig tipsen på de bästa gratisalternativen. Länk 3 Länk 4 Länk 5 Länk 6 Länk 7 Statistik och analys Är du en privatperson med begränsad budget kan det vara skönt att veta att det finns en massa bra gratisprogram som du kan använda till din hemsida eller blogg utan att det kostar skjortan. Här ger vi dig de bästa tipsen. Länk 8 Länk 9.
Det här är knappast strukturerat, eller hur? Det är dessutom svårt att veta vad som är viktigt i sammanhanget. Eftersom taggarna ges olika vikt är det betydligt enklare för Google att bestämmma relevans om innehållet är korrekt uppmärkt.
Så här:
<h1>Hemsideprogram</h1>
<p>På den här sidan listar vi program som underlättar arbetet med din hemsida eller förbättrar din hemsidas funktionalitet. Vi listar allt från enkla HTML-redigerare till avancerade lösningar som Adobe Dreamweaver. Hos oss hittar du även bra tips på publiceringsprogram, statistik- och analysprogram och mycket mer. De flesta programmen är gratis.</p>
<h2>Webbdesignprogram & HTML-redigerare</h2>
<p>Kolla in vår sida med webbdesignprogram och HTML-redigerare för att få tips på program som underlättar arbetet med din hemsida väsentligt.</p>
<ul>
<li><a href="webbdesignprogram.php">Webbdesignprogram</a></li>
<li><a href="html-redigerare.php">HTML-redigerare</li>
</ul>
<h2>Publiceringsverktyg</h2>
<p>Det finns många gratis publiceringsverktyg att använda till din blogg eller hemsida. Här ger vi dig tipsen på de bästa gratisalternativen.</p>
<ul>
<li><a href="wordpress.php">Wordpress</a></li>
<li><a href="joomla.php">Joomla</a></li>
<li><a href="drupal.php">Drupal</a></li>
<li><a href="getsimple.php">Get Simple</a></li>
<li>a href="mambo.php">Mambo</a></li>
</ul>
<h2>Statistik & analys</h2>
<p>Är du en privatperson med begränsad budget kan det vara skönt att veta att det finns bra gratisprogram för statistik och analys som du kan använda till din hemsida eller blogg utan att det kostar skjortan. Här ger vi dig de bästa tipsen.</h3>
<ul>
<li><a href="google-webmaster-tools.php">Google Webmaster Tools</a></li>
<li><a href="google-analytics.php">Google Analytics</a></li>
</ul>
…osv!
Semantik är viktigt, men det är inte viktigt att överanalysera varje detalj. Det viktigaste är att ha en ungefärlig känsla för hur saker bör skrivas och att inte strunta i struktur och upplägg totalt.
Indexering och relevans
Om du verkligen har som mål att synas på vissa valda sökningar så bör du vara ytterst seriös med att verkligen skriva om relevanta saker. Det kan vara frestande att posta en massa ”privata roligheter” i din blogg eller på din hemsida, men tänk på att varje sida på din webbplats som du fyller ut med strunt försämra din relevans för det ämne du egentligen vill synas på. Tro mig jag vet, jag drabbas ibland och för ofta av struntfeber.
Andra exempel på saker som kan påverka din relevans negativt är oförsiktig taggning av dina bloggposter om du använder WordPress, dvs att du taggar upp dem med för många olika nyckelord, inte är konsekvent och inte återanvänder tidigare taggar. När Google indexerar dina taggsidor skapas en massa duplicerat innehåll och konstig, osammanhängande och icke-logisk struktur. Jag rekommenderar total blockering och noindex för samtliga taggar om du vill undvika detta enkelt. Artikelsidorna kan istället nås via kategorisidorna, internlänkar samt kanske via ett extra innehållsindex för dina viktigaste artiklar.
Om du liksom jag ibland inte kan hålla dig från att posta innehåll av mer privat natur, så se för all del till att stänga av indexering av dessa kategorier. Jag har själv provat på de negativa konsekvenserna av oförsiktighet. Det skedde när jag 301 redirectade och importerade min privata SimonNystrom.se hit till Webbdesigna.se som hade de problem jag just nämnt: dåliga taggningar och många ickerelevanta struntpostningar. Även om bloggen innhöll några feta och inlänkade bloggposter så fick min oförsiktighet mig att droppa på mina viktigaste sökord över en natt. Problemet löstes genom att ta bort taggsidorna från indexering, snabb borttagning av URLs jag inte ville ha i index med hjälp av Google Webmaster Tools samt stopp av arkivsidor från indexering. Min sajt hade mer än dubblat i storlek på en natt – och innehållet var dåligt. Efter att jag rensat bort allt skrot lade jag upp en privat kategori som jag kunde posta mitt privata strunt i fortsättningen. På den kategorin satte jag ”noindex” som meta tagg på alla sidor vilket förhindrar indexering i sökmotorerna. Eftersom sökord som kommer via mina privata poster är totalt irrelevant för business så ser jag det inte som något som helst problem att den trafiken uteblir.
Med det vill jag säga att du ska ta det lugnt om du inte är lika cool som mig när det gäller att experimentera med din webbsajt.
Sociala medier
Nyttan med sociala medier kan vara svår att se till en början eftersom resultatet av engagemang inom sociala medier oftast inte är direkt mätbart och resultat uppstår efter lång tid som en bieffekt av engagemanget.
För att ta ett exempel på vad jag menar:
- Du har en blogg inom ett visst ämne. Bloggen är seriös och har tillräckligt hög kvalitet för att intressera iallafall nybörjare inom ämnet.
- Du börjar följa andra personer på Twitter som jobbar professionellt med ämnet och som twittrar om detsamma. Det direkta värdet du får av detta är information. Kanalen är mycket värd som informationsskälla eftersom folk ofta gärna delar med sig av viktiga uppdateringar, det gäller bara att sålla pga bruset. Även frågor som twittras ut kan leda in dig på ett spår som ger dig utökad och viktig kunskap, dvs ett omätbart värde.
- Du lägger så småningom upp information på din hemsida eller blogg som visar var dina besökare kan hitta dig på Twitter – väl synlig. Förutsatt att du erbjuder kvalitet och är synlig i sökmotorerna börjar du nu få nya följeslagare, followers, och kan kommunicera med dessa. Med tiden kommer det även att droppa in fler följeslagare direkt via Twitters förslagsfunktion, för att inte nämna de som börjar följa dig genom återtwittringar av intressanta saker som du postat på Twitter.
- Nu kan du välja lite olika vägar. Du kan vara otroligt seriös och bara twittra, kommentera och diskutera det som rör ämnet eller blanda upp det med lite, eller mycket, vardagssnack och fånerier. Personligen försöker jag vara mig själv när det gäller Twitter och är för det mesta väldigt lättsam, skämtsam, (oseriös?) men ibland levererar jag tunga bloggposter och tips som hjälper andra och hjälper andra rejält, exempelvis den här bloggposten, vilket är en lika god anledning som någon att följa mig. Genom att vara exakt den jag är så får jag förmodligen en bättre kontakt med personer som jag även skulle kunna stå ut med och vilja träffa i verkliga livet. Öppna kort. Man kan vara seriös inom ett ämne utan att vara en tråkig jävel helt enkelt – förutsatt att man ibland levererar tungt och relevant.
- Bieffekten av att fåna sig, vara seriös inom ämnet och att skriva både nyttiga, roliga eller intetsägande kommentarer till andra gör att man över tid får en hyfsad koll på vem den andra personen bakom datorskärmen verkligen är. En ytlig bekantskap uppstår helt enkelt, även om det kanske inte kan jämföras med vänskap i verkliga livet. Eller kan det kanske det? Många är faktiskt mer öppna via nätet.
- Finally. Ifall du står där en vacker dag utan jobb så har du ett helt nätverk som vet att du är intresserad i ämnet och där en del säkerligen kan tänkas vara intresserade av dina tjänster om du är duktig i ämnet. Värdet i detta är alltså säkerhet som en bieffekt av engagemanget. Långsiktigt kan det vara en räddning för din ekonomi.
Men det finns massor av andra sätt att använda social media på – och säkerligen saker som omvandlar engagemang i omedelbara hårda cash. $$$. Inget som jag provat dock.
Trafik via social media
Sociala medier kan fungera som trafikdrivare även om de inte i % sett är lika effektiva som trafik via organiskt sök om man ser till konvertering. Ett väldigt enkelt sätt för att få trafik via Facebook och Twitter och som vem som helst klarar av är att lägga in de funktioner som finns för att ”Gilla” på Facebook samt att Twittra ut det du skrivit. Jag har skrivit om det i bloggposten ”Få besökare till din WordPressblogg”.
Bloggar har även tendens att generera inlänkar till din sajt eftersom de indexeras snabbare samt att bloggar är mer sociala än gamla statiska webbsidor. Folk länkar hellre till personer som det upstått någon form av social kontakt med. Genom att diskutera i andras bloggar tillför du inte bara värde till deras bloggar utan får oftast lägga in en länk till din egen sajt vilken stärker dig i långa loppet.
Faktorer on-page och off-page
Länkar, länkar, länkar… är ett ständigt tjat skulle jag vilja påstå. Det är väldigt sant att länkar är en nödvändighet för att synas inom konkurrensutsatta segment, men för att konkurrera på riktigt bör allt tas tillvara. Kvalitet, semantik och struktur utgör tillsammans med länkar en enhet som tillsammans skapar den styrka som krävs för att besegra de andra sajterna bland sökresultaten. 1 + 1 =2. Att hela tiden ösar på med länkar utan att grunden är färdig är att be Google att inte ta tillvara på all länkkraft och över tid blir det en rejäl portion länkkraft som går till spillo. Den som fått lägga händerna på en riktigt ostrukturerad sajt med massor av inlänkar vet hur mycket det går att åstadkomma med enkla förändringar.
Snabbhet
Google tar numera hänsyn till snabbhet som kvalitetssignal i sin algoritm för sök. Betydelsen ska nog inte överdrivas, men det är alltid bra att tänka på att göra din hemsida så snabbladdad som möjligt. Några basic tips är att du använder optimerade bilder på din hemsida, lägger scripts externt, cachar dina sidor om du använder WordPress, väljer ett webbhotell som klarar dina behov etc, etc. Om du har koll på webbspråk och skriver mycket av koden för hand (som jag gör på Webbdesigna.se, förutom i den här bloggen) så kommer du förmodligen inte att ha så stora problem med snabbhet eftersom statiska sidor är enkla att optimera. Det kan bli lite knivigare att göra din webbsajt snabb när du blandar in tunga scripts och databaser.
För mer tips om åtgärder rekommenderar jag att du använder webbläsaren Firefox med tilläggen Firebug och Page Speed.
Externa länkar:
Design
Lackera inte en bil som inte går, lyder ett bra uttryck och detsamma tycker jag gäller de flesta webbsajter. En besökare har en större anledning att tipsa andra om din hemsida om personen hittar svaret på det han eller hon söker. Sannolikheten för att personen tipsar om din hemsida för att den ram som omsluter din artikeltext består av ett väldigt detaljrikt växtmönster som du jobbat med varje kväll i 3 månader är oerhört mycket mindre. Observera att jag skiljer på design och struktur. Struktur anser jag vara otroligt viktigt för att vara rankvärdig och för att skapa relevans för de sökord du vill synas på.
Design har däremot en stor inverkan när det gäller konvertering, dvs hur din hemsida omvandlar dina besökare till betalande kunder.
När det gäller att tjäna pengar på klickannonser har jag själv erfarenhet av att katastrofalt fula sajter kan generera ganska bra provisioner. Kanske beror det på att besökaren väljer första bästa länk för att undkomma eländet…
Av: Simon Nyström