I den här artikeln får du grundläggande information om affiliatemarknadsföring och hur du kan tjäna pengar på din hemsida eller blogg.

Att tjäna pengar via en hobbysajt på nätet var något som inte alls fanns med bland alternativen för seriösa inkomstkällor för bara några år sedan. Internetmarknadsföring, s.k affiliatemarknadsföring är dock något som bokstavligen exploderat på senare år och om du är duktig på att skriva är det relativt enkelt att iallafall tjäna ihop lite extra fickpengar genom att exempelvis blogga.

Affiliateprogram - en vanlig inkomstkälla för webmasters

Ett affiliateprogram är en teknisk lösning som innebär att en hemsidesägare och ett företag som vill nå ut till potentiella kunder på nätet ingår ett avtal.

När du anmäler dig till ett affiliateprogram får du provision på de besökare som du skickar till företaget bakom affiliateprogrammet. Provisionen beräknas oftas på köpebeloppet men kan även vara en viss summa som betalas ut för varje klick som genereras via dina annonser eller textlänkar.

Affiliatemarknaden är som marknad ny men det finns redan massor av hemsidesägare i Sverige som lever enbart på affiliateintäkter. De största och enklaste affiliateinkomsterna genereras via hasardspel som poker och casinospel. Du kanske kommer ihåg att det har varit en hel del skriverier om obeskattade affiliateinkomster inom just dessa områden de senaste åren? Det är viktigt att vara medveten om att affiliateinkomster ska beskattas om du inte vill riskera att hamna i knipa senare.

Svårare att leva som affiliate idag än tidigare

Även om det fortfarande är möjligt att leva som affiliate så har det blivit svårare att komma igång. Dels för att konkurrensen inom de mest lukrativa branscherna är stenhård men även för att Google på senare år mer och mer börjat sätta åt affiliates då de står för en stor del av spam som produceras på nätet.

I början av 2000-talet kunde du gräva guld om du bara kunde lite om hur webben fungerar. Nu har det blivit lite mer av ett vanligt arbete där du måste kämpa för att komma någonstans.

Min rekommendation är att om du ska jobba som affiliate så se till att satsa på kvalitet. Lyssna på andra affiliates, men gör mer. De flesta som jobbar i affiliatebranschen jobbar enbart med massproduktion och att trycka upp struntsidor på höga positioner. De lever en stund i Google, blir hittade av Googles spambekämpningsteam - och bränns. Det går jobba smartare än så. Det är dessutom roligare. Men, det beror ju ioförsig på dina egna värderingar.

Ett alternativt är en webbshop

Det är lätt att tro att det är svårt att sätta upp en webbutik. Inget kunde vara mer fel. En webbutik sätter du enkelt upp med Open Cart som är en webbutik med öppen källkod som är fri för alla att använda sig av. Som betalningsmetod kan du sedan, om du inte vill använda dig av exempelvis Paypal, använda Klarna. Det kostar visserligen 2000 i månaden + någon procent per transaktion, men å det sättet slipper du även sköta inkasso m.m. Allt är så mycket enklare än du tror.

Pga Googles utveckling har jag mer och mer insett att jag måste röra mig mer och mer åt att själv vara slutprodukten och skita ner händerna litegrann. Vad nästa steg är får vi se, men jag och en kollega som jag faktiskt bara känner via nätet har stratat upp iPhoneskalSverige.se på test. Där importerar vi iPhone skal och iPhone plånböcker och säljer dessa med god marginal. Visst finns det många butiker som säljer just iphone-skal för en billig slant, men dessa butiker finns oftast i utlandet och i många fall vill kunden ha ett svenskt alternativ.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.