Att validera XHTML innebär, på ren svenska, att du kontrollerar om du har skrivit korrekt XHTML på din webbsida. För validering krävs förutom att du använder korrekta taggar att du följer givna regler.
Bästa sättet att skriva korrekt XHTML
Här kommer några viktiga saker som du måste veta för att din XHTML ska validera korrekt.
- I XHTML ska innehållet vara helt fritt från presentationskod vilket inte var nödvändigt med HTML. Om du skriver strikt XHTML betyder det att du xemepelvis inte längre kan ange direkt i XHTML-koden att en text ska vara centrerad om du vill att den ska validera. Centreringtillhör design/layout och ska därför styras med CSS.
- Varje tagg i XHTML måste stängas. Ingenting får lämnas öppet.
- Varje tagg måste vara nestlad korrekt. Den tagg som öppnandes sist måste stängas först.
- Varje tagg måste skrivas med små bokstäver.
- Alla attribut måste befinna sig inom citationstecken "".
- Alla tomma element, till exempel radbrytningar som inom HTML skrivs <br> måste inom XHTML avslutas med ett slash-tecken, dvs <br />.
Återigen - alla taggar måste stängas.
Validering online
När du lagt upp en webbsida på nätet så kan du enkelt validera XHTML på W3C.org. Din webbsida genomsöks då av en robot som sedan ger dig en rapport med fel och varningar som finns på sidan. När du åtgärdat alla fel och brister så får klistra in en knapp enligt nedan på din webbsida. Det är dock ganska lustigt att knappen som du får av W3C inte själv validerar som strict utan justeringar. Detta innebär att om du klistrar in symbolen för en validerad webbsida för strict XHTML så validerar den inte längre. Klantigt - men lite skoj! :)
Hur viktigt är detta?
Ärligt talat spelar det inte så stor roll om din sajt validerar perfekt. Kollar du stora företags webbsajter på nätet så kommer du att se att de innehåller MASSOR av fel - och det går ju bra för dem eller hur? Det skadar dock inte om du försöker hålla felen nere till ett minimum. Tänk på att ju färre fel som din sajt har desto enklare är det för sökmotorer att läsa innehållet vilket i slutändan kan påverka om du syns i sökmotorerna eller ej.
Att göra uppdateringar på sajten och alltid hålla koll på att den validerar perfekt är tidskrävande och inte nödvändigt. Jag gör det inte själv men förstasidan kan man ju iallafall vara lite noga med.
Det här var sista artikeln i artikelserien om XHTML!
Läs gärna vidare i CSS Guide för att lära dig att design och layout med CSS!
Om du tyckte att den här artikelserien var läsvärd så är jag ytterst tacksam om du tipsar om min hemsida från din webbplats eller blogg!
Tack på förhand!
<<< Tabeller