I den här artikeln går vi igenom olika sätt att ange storlekar - pixlar och proportionella storlekar.

Pixlar

Det vanligaste sättet att ange storlekar är att använda sig av pixlar. En pixel är den minsta beståndsdelen i en bild, dvs den minsta punkt som du kan se med blotta ögat om du kikar noggrant in i din monitor. När man anger fontstorlekar anges dessa ofta som exempelvis "Times New Roman 12px".

Proportionerlig storlek, em

Fördelen med att använda sig av en proportionerlig storlek är att besökaren på din hemsida kan ändra textstorleken med i stort sett bibehållen layout - den ändrar sig propertionerligt till övrig layout förutsatt att annat på sidan använder storleken em.

En rubrik som har storleken 1.5em kommer fortfarande att vara proportionellt lika mycket större än ett stycke på 0.75em oavsett hur mycket du ändrar eller förminskar textstorleken.

Hur stor är en em?

1 em är för de flesta webbläsare 16 pixlar, så det är något som du kan utgå ifrån när du provar dig fram på egen hand senaren. Detta innebär att 0.75 em är detsamma som 12px, som är en ganska vanlig fontstorlek.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.