I den här artikeln lär du dig om olika doctypea. En doctype talar om för en webbläsare vilken standard som använts för att bygga upp en webbsida och ska läggas längst upp i XHTML-källkoden.

Varför använda doctype?

Om du inte anger en doctype när du skapar en webbsida så kommer din webbläsare att gå in i quirk mode vilket gör att webbsidan kan bete sig konstigt och oförutsägbart.

Olika doctypes

Det finns tre olika XML doctypes: strict, transitional och frameset.

De viktigaste typerna är de två första, dvs strict och transitional. Transitional är den doctype som jag använder på Webbdesigna.se även om det mesta är strict. Det betyder att vi kan frångå perfekt kod i undantagsfall - dock ska poängteras att den mesta koden kommer att vara kodad enligt strict och helt perfekt iallafall.

Därför använder den här guiden inte doctype strict

Det finns två orsaker till detta:

1. Det är inte jätteviktigt att koden är 100% perfekt så länge sidan ser bra ut i alla webbläsare och fungerar som den ska. Det ger inga fördelar vad gäller synlighet i exempelvis sökmotorer om din sida är kodad i strict istället för transitional.
Men: Vi eftersträva givetvis alltid att skriva perfekt kod.

2. Den egentliga orsaken till att jag ändrat den här guiden från strict till transitional är faktiskt väldigt enkel. Med strict tillåts du inte att öppna ett nytt webbläsarfönster när du länkar till en annan webbplats eftersom det bryter mot reglerna för strict. Jag vill dock att besökaren ska stanna kvar på sajten även när jag länkar ut så därför använder jag doctype transitional som tillåter detta.

I korthet: Vi använder doctype transitional men skriver ändå nästan all XHTML i doctype strict förutom när vi länkar ut till andra sajter.

Doctype strict

Doctypen Strict innebär att du skriver korrekt uppmärkt XHTML utan undantag och utan att gammal HTML presentationskod används istället för CSS för att exempelvis färga en text röd.

Kod för doctype strict

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-
strict.dtd">

Doctype transitional

Doctypen Transitional används då du ibland måste frångå den helt korrekta märkningen av XHTML. Ett exempel på när du ska använda transitional är om du använder"gamla" HTML märkningar som taggen <b></b> för att göra ett ord eller text i fet text. All presentationskod/design ska styras av CSS när du skriver XHTML.

Kod för doctype transitional

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-
transitional.dtd">

Doctype frameset

Doctype frameset används du din webbsida består av flera s.k frames - som 'r en metod som används för att foga ihop olika webbsidor till ett och samma webbfönster. Frames används ofta av nybörjare som, pga av okunskap, använder dessa för att bygga en "praktisk" design, med meny, huvudfönser osv. Ett stort problem om du använder frames är att det inte går att göra djuplänkningar till specifika sidor på ett smidigt sätt. Jag går inte in mer på området utan poängterar bara att frames är något som du ska undvika så långt det är möjligt vad gäller huvudinnehållet på din hemsida.

Kod för doctype frameset

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-
frameset.dtd">

Hur viktigt är doctypes?

Du kan validera din kod på W3C för att se hur korrekt du skrivit den. Rent tekniskt sett så spelar det ingen roll om din sajt validerar perfekt. Se dock till att hålla nere felen till ett minimum för att hålla dig på den säkra sidan.

Att göra uppdateringar på sajten och alltid hålla koll på att den validerar perfekt är tidskrävande och inte nödvändigt. Jag gör det inte själv men förstasidan kan man ju iallafall vara lite noga med.

Tänk även på att ju färre fel som din sajt har desto större är chansen att sökmotorer kan läsa din webbplats helt problemfritt så att inga sidor riskerar att falla ur indexet.

Sträva efter perfektion när du skriver XHTML men få alltså inte alltför stor panik om det dyker upp några småfel här och var. Så stor betydelse har det inte.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.