I den här artikeln lär du dig grunderna om hexadecimala färgkoder som används till CSS och HTML. Det är inte helt enkelt att lära sig färgblandning så jag rekommenderar att du tar hjälp av nedanstående färgväljare för att få valfri färg presenterad i hexadecimal kod.

Hexadecimal färgkod

När du använder färger på nätet så måste du använda dig av en hexadecimal färgkod. En färgkod består av 6 stycken tecken där varje tecken kan vara siffrorna 0-9 eller bokstäverna A-F (som i det decimala systemet är 9-15). Före färgkoden sätter du ett "#". Exempelvis betyder färgkoden #CCCCCC att det är en ljusgrå färg som används.

Färgerna är uppdelade i RGB, där R står för röd, B står för blå och G står för grön. Varje färg upptar två tecken av koden.

Om du vill att en färg ska ingå maximalt mycket så anges den med FF och om du vill att en färg ska ingå minimalt så skriver du 00. Vitt ljus består av alla färger så det representeras av koden #FFFFFF. Svart innehåller inga färger och har färgkoden #000000.

Färgväljare

Färgnamn istället för färgkoder

Det finns vissa standardfärger som går att skriva in som de är direkt i koden. De namn på färger som fungerar är: aqua, black, blue, fuchsia, gray, green, lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white, yellow.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.