Lär dig webbdesign
Den här artikeln är en kort sammanfattning av de webbspråk du bör lära dig för att själv kunna styra designen på din hemsida eller blogg. Dessa är presenterade i den ordning som du bör lära dig dem.
XHTML
XHTML är ett webbspråk som styr struktur och innehåll på din hemsida. Exempelvis delar du upp din hemsida i olika områden där artikeltexten ligger, sidhuvud, sidomeny, sidfot och annat.
Med XHTML märker du upp data/information semantiskt. Detta betyder att du ger den uppmärkta informationen en betydelse i sammanhanget, som exempelvis en rubrik, ett stycke, en länk eller en lista. Detta har betydelse för en sidas relevans bland olika sökningar i exempelvis Google och är nödvändigt för att senare kunna bestämma hur innehållet ska presenteras med CSS (design).
XHTML är samma sak som HTML men en modernare version.
Guide: XHTML
CSS
CSS uppgift är att presentera den information du lagt upp på ett tillfredställande sätt. CSS tillåter dig att skapa broschyrliknande layouter som inte är möjliga med enbart HTML.
Genom att separera informationskod (XHTML) från presentationskod (CSS) underlättas arbetet med din webbplats och du kan enkelt sätta upp regler som säger att exempelvis alla huvudrubriker skall använda sig av fontstorleken 24px och färgen blå genom en enkel ändring i din stilmall.
Guide: CSS
PHP
PHP är ett dynamiskt och logiskt programmeringsspråk. Den här guiden ska du inte fokusera på om du inte redan har tillfredsställande kunskap om XHTML och CSS som är prio ett.
Med PHP kan du åstadkomma massor och för mer avancerade funktioner på en hemsida så är det PHP som gäller. PHP fungerar utmärkt ihop med MySQL (nästa).
PHP är ett ganska enkelt programmeringsspråk, men att hoppa på detta innan du lärt dig XHTML och CSS är dömt att misslyckas om du vill bygga en hemsida.
Indtroduktion: PHP
MySQL
Med MySQL är vi inne på databaser. Att ha kunskap om databaser är bra om du exempelvis vill lagra prenumeranter på ditt nyhetsbrev, lösenord, innehåll på din hemsida och mycket annat.
Webbdesigna.se har tyvärr ingen guide i MySQL ännu.