Google+ är en relativt ny tjänst inom social media men med stor potential eftersom den är utvecklad av den största sökmotorn i världen: Google. Här lär du dig lite om hur Google+ fungerar och varför tjänsten kan vara viktig i din marknadsföringsstrategi för att sprida din webbplats eller för att du själv ska kunna skapa ett större kontaktnät.

Här hittar du mig på Google Plus.

Vad är Google+?

Google+, ibland benämnt Google Plus, är ett socialt nätverk utvecklat av Google. Tjänsten har lånat beståndsdelar av andra sociala nätverk och adderat några saker som inte finns i de andra nätverken och därför är unikt för Google+.

Google plus har finesser som gör det lämpligt för socialt och professionellt nätverkande. Det tillåter delning, videochatt, messenger, statusuppdateringar och mycket mer. I januari 2012 hade sajten 90 miljoner användare med hundratusentals nya användare som går med varje dag.

Grunderna

När Google+ först lanserades så kunde man först bara registrera sig om man var inbjuden. Utvalda personer bjöds in av Google. Dessa personer fick sedan möjligheten att bjuda in ännu fler personer till tjänsten. I september 2011 var tjänsten öppen för alla vuxna och användarbasen växte. När detta skrivs kan vem som helst skapa ett konto - du behöver bara besöka sajten och skapa ett konto.

När du väl skapat ditt konto kan du som användare direkt börja att använda tjhänstens alla olika funktioner och lägga till andra användare i cirklar. Cirklar kan delas upp i familj, vänner, bekantskap, "följer" osv. På så sätt kan du göra inställningar som tillåter dig att sätta olika sekretess och delningsinställningar beroende på hur du vill interagera med personen.

När någon lägger till dig i en cirkel får du ett meddelande och du kan då välja att själv lägga till den personen eller helt enkelt låta bli. Den person som följer dig kan enbart se det du själv låter han eller hon se - vanligtvis dina offentliga uppdateringar.

Delningar och statusuppdateringar

Delning och statusuppdateringar görs via en användares s.k "Flöde" och flödessidan är den primära sidan för användaren.

Textuppdatering

Centrerat längst upp finns ett centrerat inputfält med texten "Berätta det senaste..." Här kan du skriva in text för att göra en enkel textemeddelandeuppdatering.

Google Plus Flöde

Foton, videos och länkar

Till höger om fältet ovan så ser du tre knappar. Den första knappen låter användaren ladda upp ett foto till sin status. Den andra knappen låter användaren ladda upp en video och med den tredje knappen kan du dela länkar till webbsidor.

Google Plus Cirklar

På vänstra sidan om flödesfältet finns en lista på cirklar nära toppen (se bild till vänster). Klicka på valfri cirkel för att justera så att du ser uppdateringar enbart från de cirklar som du väljer.

Google Plus Dela Cirklar

Till höger om flödesfältet, lite längre ner på sidan, hittar du en knapp som låter användare dela sina cirklar med andra Google Plus:are. På så sätt ges andra användare möjligheten att lägga till en mängd personer på en och samma gång.

Andra delningsfunktioner

I slutet av 2011 började Google+ använda sig av en funktion lånad av Twitter: hasgtaggen. Detta tillåter användare att skriva in grindtecknet (#) framför sökord för att göra dem sökbara för anddra användare. Så fort statusen är skickad så förvandlas hashtaggen med sökordet till en länk. Genom att klicka på den här livelänken kan du hitta liknande inlägg som använder sig av denna tagg.

Sök på Google+

För att göra sök enklare så har Google lagt till ett sökfält längst upp ovanför flödesfältet. Via det här fältet kan användare söka på Google+ efter relevanta länkar, foton, sajter/företag och andra användare.

Google Plus Sök

Finesser för social kommunikation

Cirklar

Den sociala kommunikationen är den mest attraktiva finessen med Google+. Genom användandet av tidigare nämnda cirklar och möjligheten att anpassa vad du delar med olika individer och grupper så är det enkelt att diskutera med en grupp eller individ närsomhelst.

Hangouts

En annan finess inom social kommunikation i Google+ är s.k "Hangouts". Hangouts tillåter användare att bjuda in upp till nio andra personer i en gruppvideo-chatt. Än så länge finns det dock ett problem och det är att vem som helst kan gå med förutsatt att de vet URL:en - något som oftast kanske inte är så allvarligt men som ändå kan vara bra att veta.

För att kunna använda dig av hangouts så måste du först installera en Google Video Chat-plugin.

Messenger

Google+ har också en messenger-funktion som du hittar på vänster sida om flödesfältet.

Finesser för företag

Google+ har en mängd finesser som hjälper företag och kollegor att kopplas samman socialt. Det finns också några sätt att promota, inkluderat delningsfunktionen som förklarades tidigare. Google Plus +1-knapp hjälper företag och enskilda personer att dela sidor. När knappen används på ett företags webbsida så hjälper det besökaren av webbplatsen att dela sidan i sitt Google+ flöde.

Google+ har också sidfinesser som tillåter företag att sätta upp företagssidor för att dela nyheter, uppdateringar och andra saker som är relevanta för företaget.

 

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.