Följ med i Webbdesigna.se:s guide till XHTML - en artikelserie som blivit populär både bland studenter och hobbynördar. Här lär du dig det mesta om ett webbspråk som är av högsta betydelse att kunna om du satsar på att lära dig webbdesign från den absoluta grunden.

Vad är HTML? Vad är XHTML?

Även om du inte hört talas om XHTML så har du kanske tidigare hört talas om den äldre föregångaren HTML? Gemensamt för dessa är att de används för att strukturera upp och presentera information på webbsidor.

HTML står för "Hyper Text Markup Language" och XHTML, den modernare versionen, står för "Extensible Hypertext Markup Language" och är en blandning mellan XML och HTML.

På Webbdesigna.se lär du dig XHTML. Det finns ingen anledning att lära sig HTML före XHTML eftersom XHTML täcker upp allt som du kan göra med HTML.

Så fungerar det

Med XHTML märker du upp data/information semantiskt. Detta betyder att du ger den uppmärkta informationen en betydelse i sammanhanget, som exempelvis en rubrik, ett stycke, en länk eller en lista.

Du märker upp informationen med s.k taggar. Information som befinner sig inuti en tagg påverkas på olika sätt beroende på vilken tagg som använts.

En öppningstagg ser ut så här: <>
En stängningstagg ser ut så här: </>

Lägg in någon av taggarna mellan vinkelparanteserna "<>" och "</> för att ge taggen olika egenskaper.

Exempel:

<p>Det här är ett stycke</p>

Ett html-dokument inleds med taggen <html> som omsluter alla andra taggar i dokumentet. Det berättar för webbläsaren att dokumentet är skrivet i just (X)HTML. Ett (X)HTML-dokument avslutas med stängningstaggen </html>.

XHTML? HTML? Vilken benämning ska egentligen användas?!

Använd alltid filändelsen .html på dina XHTML-filer.

I fortsättningen kommer jag att benämna filer i XHTML som HTML-filer av den anledningen att den har filändelsen .html. När jag pratar om språket i sig benämner jag den dock som XHTML.

Av:

Nästa: Taggar >>>

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.