I Webbdesigna.se:s guide till CSS lär du dig att stajla din hemsida. Det betyder på korrekt svenska att lär dig att formatera XHTML och presentera informationen på din webbplats som du själv vill. CSS är nödvändigt kunskap om du vill skapa snygg layout och design och är liksom XHTML relativt enkelt att lära sig.

Om du ännu inte har grundläggande kunskaper i XHTML så rekommenderar jag att du läser den artikelserien först för att kunna tillämpa informationen som du får här.

Vad är CSS?

Med CSS bestämmer du hur informationen på din webbplats ska presenteras. Detta gör du genom att sätta upp olika CSS-regler som kallas för deklarationer som du kommer att lära dig mer om senare.

Fördelen med CSS är att du kan styra designen och påverka utseendet på en hel webbplats bara genom några små ändringar i den CSS-fil som 'r kopplad till varje webbsida. CSS hjälper dig också att skapa broschyrliknande layouter som vore omöjliga att skapa annars.

Extern CSS

Extern CSS betyder att du använder dig av en separat CSS-fil som innehåller dina deklarationer. Webbsidan länkas sedan ihop med CSS-filen, även kallad för stilmall, och får på så sätt information om hur varje element eller tagg på webbsidan ska visas.

Med extern CSS kan du göra stora förändringar i layouten/designen på hela din webbplats utan att du behöver ändra mer än någon enstaka rad i stilmallen.

Embedded CSS

Embedded CSS, eller inbäddad CSS, är en blandning mellan extern CSS och intern CSS. Embedded CSS kan fungera bra när man vill göra ganska många justeringar på en webbsida men ändå slippa lägga in detta i den externa stilmallen.

Deklarationerna för embedded CSS lägg mellan <head> och </head>

Mer om CSS

Tanken med XHTML är att separera informationskod (XHTML) från presentationskod (CSS).

Den grundläggande designen bör alltså alltid styras extern med hjälp av en stilmall. Avvikelser från grunddesignen gör du sedan via inline CSS eller inbäddad CSS. På detta sätt snyggar du upp koden och separerar information från presentation så långt det är möjligt.

I exemplen som kommer att visas i den här guiden används dock ofta inline CSS. Det beror på att det är ett smidigt sätt att visa exempel med just den metoden.

Av:

Nästa: Deklarationer >>>

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.