När du har lärt dig XHTML och CSS är det dags att börja fundera på att gå över från statiska html-sidor till dynamiska sidor med programspråket PHP. Här får du en kort och enkel men användbar introduktion som kommer att underlätta ditt hemsidesbygge avsevärt. Läs artiklarna - du behöver kunskapen!

Vad är PHP och hur fungerar det?

PHP är open source, ett program med öppen källkod där alla har möjlighet att bidra till utvecklingen. Det används flitigt på webben för att skapa dynamiska webbsidor och är enkelt att lära sig. Det är dessutom gratis. Till skillnad från XHTML och CSS, som är markup-språk och inte programspråk, är PHP ett programspråk som tillåter logiska operationer. Det innebär att du kan använda språket för att lösa olika problem och uppgifter om du lär dig syntaxen, dvs det sätt som språket kommunicerar.

Dynamiska webbsidor

Med php utökar du dina möjligheter att styra din hemsida. Du kan exempelvis skapa inloggningsfunktioner, administrationssystem, bannerrotationer för annonsering, nyhetsbrev, och anpassa innehållet efter dina besökare. Uppfinningsrikedomen får helt enkelt mer utrymme. Att uppdatera en hemsida som är dynamisk är betydligt enklare än att göra en uppdatering på en hemsida som är statisk.

Det här lär du dig i min guide

Det här är på inget är på inget sätt en uttömmande guide. Den fokuserar istället på att ge dig en liten aha-upplevelse och förståelse för hur saker och ting fungerar. Meningen är att du ska lära dig de enklaste grunderna inom PHP och sedan forska vidare på egen hand.

Inkludera en sidomeny

Den här guiden ger dig lösningen till ett väldigt vanligt problem: att uppdatera menyn på hela din webbplats med en enkel ändring i en enda fil. Det säger sig självt att du hellre uppdaterar en liten fil som inkluderas på alla webbsidor än att sitta och pillra med alla sidor på en större webbplats. Lär du dig inte detta så slösar du massor av tid.

Kan du hoppa över XHTML och gå på PHP direkt?

Nej. Det kan du inte göra. XHTML används överallt, även på dynamiska sajter. XHTML står för strukturen på sajten. Exempelvis använder du alltid taggen <p> när du vill markera att någonting är ett stycke, <h1> för att markera en huvudrubrik osv... Du slipper inte XHTML även om du blir en fena på PHP.

Vad betyder PHP?

PHP står för "PHP: Hypertext Preprocessor". Förkortningen hänvisar till sig självt i det egentliga namnet och är en s.k rekursiv akronym vilket gör innebörden lite luddig. Se det som onödigt vetande. En PHP-fil ska alltid sparas med filändelsen ".php" (utan citationstecken) för att kunna köras.

PHP-böcker

Det finns mycket att läsa om PHP och det är ett riktigt roligt och praktiskt språk. Dock har jag varken kunskap eller ork att skriva mer avancerade saker så jag rekommenderar min sida som listar bra PHP-böcker om du vill lära dig mer.

Nästa artikel: Installera egen server >>>

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.