Det finns förstås en hel del att hålla koll på när man bygger en egen hemsida. Det är inte bara html, php skript och javaskript som skall fungera så bra som möjligt. För dig som vill utveckla bra hemsidor med formler och matematiska tecken så gäller det att ha koll på rätt hexkoder och rätt hjälpmedel. Här får du några tips på detta!

Att skriva matematiska formler
med rätt tecken

Med enkel matematik med plus och minus blir det förstås sällan några problem. Men när man skall skriva lite utförliga formler som i exempelvis Matte C eller till Matte D gäller det att ha rätt resurser för detta.

Ett sätt att få fram lite mer speciella tecken är att vända sig till utf8 teckentabeller och helt enkelt leta upp det utf8 tecken som gäller för just det tecken du letar efter. Det är inte särskilt svårt att hitta det om du tex googlar efter ”utf8 Math symbols”. Bäst brukar det då vara att klistra in HEX koden istället för den numeriska vilket enligt vår erfarenhet brukar fungera en aning bättre.

Om du dessutom är lite kunnig på php eller .asp så är det också rätt smart att ta fram dessa tecken endast en gång. Tipset är då att lägga dem i tex en array som du kan loopa igenom och skriva ut alla tecken enkelt på en hemsida. Sedan är det bara att kopiera och klistra in. Detta kommer att skapa mer tid för att utveckla din hemsida i längden.

Att få till avancerade Matematisk formler på en hemsida

För dig som har ett behov att kunna skriva ut lite mer avancerade matematiska formler på en hemsida så finns det två olika möjligheter för detta. Den ena är lite mer tidskrävande i början och den andra är enklare i början men kommer att ta längre tid i längden.

Metod ett är att du helt enkelt går den enklaste vägen och gör dina formler i tex ett worddokument. Där finns det ekvationseditorer (tex microsoft equation editor) där du i princip kan göra allt du behöver i formelväg för tex gymnasie- eller lägre högskolestudier i matematik.  Det finns förstås en mängd andra program som du också kan använda för detta.

En lite krångligare väg i början innan du har lärt dig språket är det som kallas för LaTex som innehåller en mängd olika tolkningsnyckar för olika formler (som du skriver i text) men som när de publiceras blir lite snyggare formler. Även här finns det dock genvägar. Om du tex använder publiceringsverktyget wordpress så finns det en uppsjö av olika plugin som installerar LaTex  på din webbplats och du kan sedan relativt enkelt skriva dina matematiska formler.

Vi kan tex rekommendera QuickLaTex som är ett alldeles utmärkt plugin för ändamålet.

<<< Specialtecken ||Head >>>

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.