I den här artikeln lär du dig att inkludera en meny/sidomeny i PHP. Med en inkluderad sidomeny på varje webbsida kan du enkelt uppdatera menyn på alla sidor genom att göra en snabb ändring i inkluderingsfilen istället för att uppdatera varje sida separat.

Förkunskaper

I exemplet jobbar vi med den meny som vi byggde i exempelguiden "Skapa webbsida".

Inkludera en sidomeny i PHP

1. Skapa en PHP-sida

För att överhuvudtaget kunna inkludera en sida i PHP så måste din webbsida sparas med ändelsen .php. Att inkludera en fil i en sida som är sparad med ändelsen .html går icket! Oroa dig inte alltför mycket - det är väldigt enkelt. Börja bara med att spara sida som ".php". Något annat behöver du inte tänka på för tillfället.

2. Kopiera, separera och ersätt kod

Din inkluderingsfil för sidomenyn ska ENBART bestå av den XHTML kod som du skapat tidigare och som utgör själva sidomenyn.

För att enklare förklara kan vi säga att koden för sidomenyn ser ut som nedan, dvs en div-tagg som är uppmärkt med ett id så att vi kan formatera innehållet via en länkad CSS stilmall. Det enda innehållet i menyn är en enkel osorterad lista med några länkar:

<div id="vanstermeny">
<ul>
<li><a href="lank1.php">Länk 1</a></li>
<li><a href="lank1.php">Länk 2</a></li>
<li><a href="lank1.php">Länk 3</a></li>
</ul>
</div>

Kopiera den kod från din webbsida som motsvarar ovanstående kod genom att markera koden och trycka ctrl + c.

Separera och ersätt kod

Spara koden ovan i en fil som du döper till, låt säga "sidomeny.php" i katalogen "includes". Det spelar egentligen ingen roll var du sparar filen men det är alltid en god idé att ha lite ordning.

När du kopierat sidomeny-koden och skapat filen sidomeny.php kan du radera den kod som du just kopierat och istället ersätta den gamla koden med följande PHP-kod:

<?php include("includes/sidomeny.php"); ?>

Detta betyder, som du säkert redan listat ut, att en fil kommer att laddas och läggas in på exakt det ställe som du just angett. När vi är klara kommer din webbsida att se exakt likadan ut som innan. Den fil som laddas använder ju nämlign exakt samma kod.

3. Anpassa koden i inkluderingsfilen för PHP

En inkluderad PHP-fil måste alltid använda öppningstaggen <?php där PHP-koden startar och ?> där PHP-koden slutar. För att skriva ut XHTML-taggarna med PHP måste vi använda kommandot echo som du lärde dig tidigare.

Inkluderingsfilen med sidomenyn kommer då att se ut såhär

<?php
echo "<
div id='sidomeny'>
<ul>
<li><a href='lank1.php'>Länk 1</a></li>
<li><a href='lank1.php'>Länk 2</a></li>
<li><a href='lank1.php'>Länk 3</a></li>
</ul>
</div>";
?>

Observera att jag har bytt ut tidigare " mot ' i sidomenyn. Detta beror på att echo använder " för att ange var utskriften ska börja och avslutas.Eftersom länkarna innehåller ett citationstecken kommer det att orsaka fel i koden om du inte byter ut " mot '.

4. Uppdatera menyn på din hemsida

Nu kan du enkelt göra uppdateringar i menyn enbart genom att ändra i inkluderingsfilen, förutsatt att du lagt in <?php include("includes/sidomeny.php"); ?> på de webbsidor som använder sidomenyn och kan på så sätt uppdatera din hemsida blixtsnabbt. När du planerar din hemsida ser du givetvis alltid till att lägga in en inkluderingsfil för menyn på alla sidor som du skapar.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.