En förklarande artikel om taggen div och hur den används för att strukturera upp en webbsida.

Varför använda div?

Taggen div fungerar som ett behållarelement för olika komponenter på en webbsida. Dess främsta uppgift är att separera är främst att separera viktiga delar från varandra, som exempelvis behållare för artikeltext och sidomeny. Div-taggen är osynligt och det enda som syns är den information som du väljer att stoppa in i detta.

Div börjar med <div> och avslutas med </div>

Div-exempel

Typiska kompontenter som brukar vara placerade i div-taggar på en webbsida är sidhuvud, sidomeny, huvudtext och sidfot, men det finns inga begränsningar för hur många div-taggar en webbsida kan innehålla. Alla flytande boxar, reklamhållare och annat som hittas på en webbsida befinner sig troligtvis inom en div-tagg.

Div, illustrerat

Det här är en oformaterad div-behållare med kantlinje för att visa div-området. Jag har inte satt upp några regler för div-taggen förutom kantlinjen och texten är helt oformaterad.
Det är dock väldigt enkelt att formatera div-behållaren precis som man vill med CSS som du lär dig i en annan artikelguide på Webbdesigna.se.
Lika enkelt kan jag skapa det här behållarelementet med annorlunda formatering - i den andra behållaren.

För att åstadkomma något vettigt med div så bör du ändå läsa igenom CSS-artiklarna senare. Det ena kräver det andra för att skapa något som är någorlunda snyggt.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.