Det finns många typer av forum som är open source och gratis att installera och använda på din hemsida. I den här artikeln får du information om dessa samt olika lösningar för att göra installationen.

Du kan installera ett forum på två olika sätt:

  1. Installera själv om du redan har en hemsida. Ladda ner filerna via respektive länk som du hittar här nedanför och installera forumet på din existerande webbplats. Se ett exempel på hur en manuell installation går till innan du sätter igång: Installera forum manuellt.
  2. Enklast är att köpa domännamn och utrymme hos exempelvis Host Gator och göra installationen med ett enkelt knapptryck via kontrollpanelen. Host Gator erbjuder många lösningar och alla forum som listas här nedanför går att välja att installera enkelt.

    Till Host Gator>>>

Välj bland olika forum

  • phpBB PHPbb är ett mycket populärt forum som har installerats miljontals gånger om världen över. Installationsprocessen är enkel och det tar endast några minuter innan forumet är klart att köra. Forumet är mycket bra och anpassningsbart. Rekommenderas!
  • Simple Machines Forum Simple Machines Forum är anpassat för att belasta din hemsidas server så lite som möjligt. Programvaran är skriven i PHP och använder sig av mySQL som databas.
  • bbpress bbPress är ett enklare forum - enkelt att administrera och använda och dessutom snabbt.
  • Advanced Electron Forum Advanced Electron Forum är mycket enkelt att installera och adminet är lättförstått. Användarna har själva stor del att säga till om när det gäller utseendet på det här forumet.
  • myBB MyBB erbjuder dina besökare möjligheten att själva styra mycket över hur diskussioner ska visas på forumet. Det är enkelt att starta, svara på och markera diskussioner för att få bättre överblick.
  • punBB PunPP är en riktig lättviktare, med mål att vara så lite resurskrävande som möjligt. Det finns inte lika många funktioner i punBB som i många andra forum, men till fördelarna hör att inläggen skrivs ut i mindre block och i korrekt XHTML för varje sida.

Installationsguider

Skapa ett forum enkelt

En del webbhotell använder sig av installationsprogram som låter dig installera ett forum väldigt enkelt med några få musklick. I den här guiden visar jag hur enkelt det är att installera populära phpBB med en "1 click"-lösning.

Manuell installation

I den här guiden får du kompletta instruktioner som visar vilka filer som du ska ladda ner, vilka ändringar som ska göras i programfilerna, vilka uppgifter du behöver från ditt webbhotell och slutligen hur du laddar upp filerna till ditt webbhotell.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.

Ett litet "gilla" är också ett sätt att hjälpa sajten. =)