Ett affiliatenätverk fungerar som mellanhand mellan företag och webmasters och gör det möjligt för dig som äger en hemsida eller blogg att tjäna pengar genom att hänvisa dina besökare till ett företags produkt eller tjänst. Att gå med i ett affiliate program är enkelt och helt gratis. Företaget ser att det är du som har skickat kunden via din unika affiliatelänk som du använder dig av när du länkar till företagets produkter eller tjänster.

Det finns många affiliatesajter på nätet. De allra enklaste innehåller oftast enkla topplistor med tips på produkter och har i övrigt ganska sparsmakat med information medan de mer påkostade - som kan drivas av riktigt stora börsnoterade företag - lägger stor vikt på både information och funktionalitet, även om just storleken egentligen inte behöver vara någon garanti för kvalitet.

Ett exempel på en stor affiliate som du kanske inte tänker på är just en affiliate är Pricerunner. De driver även en sajt Bäst-i-test.se där namnet skvallrar om att sajtens intentiuon är att skriva om produkter som är bäst i test och därmed fånga in potentiella kunder som söker efter ord som dessa i Google. Besökare som söker efter "bäst" har en förmåga att lita på de sökresultat som dyker upp i Google vilket gör denna approach som lukrativ om man får god synlighet i sökmotorn. Vilket de får. En annan käns sajt är Compricer.

Vad genererar pengar?

Bland det mest lukrativa du kan jobba med på nätet handlar om pengar. Pengar. Pengar. I en eller annan form. Om du lyckas attrahera spelare till diverse nätcasinon kan du tjäna tusentals kronor - per spelare. Och om du bygger upp stor synlighet för en webbplats eller ett nätverk av webbplatser kan du räkna med att få sälja för oerhörda summor - eller fortsätta dra in pengar genom hänvisningar av potentiella kunder. Vi snackar miljoner och mer därtill.

Lån i allmänhet genererar också mycket pengar oavsett om det handlar om bolån, sms lån eller mindre självklara saker som att tipsa om långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC där det sistnämndasvarar mot människors önskan om att få sitt lån beviljat trots att de kanske slarvat till sin ekonomi redan.

Affiliatenätverk

Ett affiliatenätverk är ett slags nav mellan företag och webbplatsägare. Affiliatenätverket står för den tekniska lösningen och ser till att företaget (annonsör) som säljer en produkt eller tjänst ser vilken webbplats (publisher) som skickat en betalande kund så att provision kan delas ut till personen som äger webbplatsen.

Exempel på svenska affiliatenätverk:

  • Adtraction
  • Adrecord

Google affiliatens största konkurrent

Google har som mål att tjäna pengar via annonser. De presenterar exempelvis hotellförslag, flygresor och shoppingrelaterade produkter direkt i söket och tränger på så sätt ner de organiska resultaten. Genom deras storlek tar de mer och mer av affiliatens del av kakan - och de tränger undan affiliates och vanliga webbplatser mer och mer. Den som bryr sig om att undersöka fenomenet ser att Gogle när det var ungt använde en slogan "don't be evil" och endast hade en kolumn med reklam i sidebaren med ett löfte om att Google alltid skulle vara på det sättet: sparsam med reklam. Det gick sådär.

Google produkter och reklam ökar för varje år, tränger undan de organiska resultaten, scrapar innehåll från trovärdiga webbplatser (utan att betala) och behåller besökaren kvar i deras sök istället för att vederbörande går till sidan som levererat innehållet från första början. På så sätt ökar ju chanserna för att du i slutändan klickar på deras reklam.

Satsa på kvalitet

Googles uppdateringar har gjort det svårare att komma undan med undermåliga sidor och gjort sajter känsligare för angrepp och sabotage. Det gör det än viktigare att bygga VÄRDE i din sajt och att se till att den är stark både på själva sajten men även att den stärks utifrån. Läs om ett exempel ur smslånebranschen här.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.

Ett litet "gilla" är också ett sätt att hjälpa sajten. =)