Praktiska exempel som visar hur du bygger en hemsida med XHTML, CSS och (lite) PHP.

Låt oss gå vidare till några praktiska exempel som visar hur du går tillväga för att bygga din hemsida, eller i det här fallet det första steget i processen - en enkel webbsida.

Förberedelser

Det är bra om du har läst mina guider i XHTML och CSS så att du allafall har en viss förståelse för dessa webbspråk.

Om du vill att din hemsida ska kunna nås på nätet behöver du skaffa ett abonnemang hos ett webbhotell. Jag rekommenderar One där du får ett billigt och komplett webbpaket för 12:- i månaden om du ska bygga något väldigt enkelt. Kolla även gärna upp mina andra rekommendationer på billiga webbhotell för en bättre överblick av vad som finns och vad som passar dina önskemål mer exakt.

Du kan skriva XHTML och CSS med en vanlig textredigerare som exempelvis "Anteckningar" i Windows. Spara bara filerna som ".html" så går de att köra i en webbläsare utan problem. Jag rekommenderar dock att du tar hjälp av någon sorts HTML-redigerare som har WYSIWYG och kodvy för att snabba upp saker och ting.

Tips på programvaror

Förutom Dreamweaver så är nedanstående tips väldigt gamla så jag skulle föreslå att du googlar "gratis html editor" för att hitta några färskare tips. Själv föredrar jag Dreamweaver alla dagar i veckan men det är bara gratis i 30 dagar.

  • EVRSoft First Page 2006 - används i exemplen och är gratis.
  • NVU - Det här programmet verkar vara bättre än ovanstående, men jag har bara läst på forum och inte testat själv. Programmet är gratis.
  • Adobe Dreamweaver Otroligt bra och ovärderligt för en seriös webbdesigner men inget du köper innan du verkligen vet om webbdesign är din grej. Programmet är gratis att prova i 30-dagar, men sedan måste du betala cirka 6000 SEK för fortsatt användning.

Nästa artikel: Skapa webbsida >>>

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.