Förstasidan är vanligtvis din bloggs viktigaste sida då den oftast är sedd som starkast i Googles ögon. Därför går jag här igenom några enkla inställningar.

Länkkraft och relevans

En sidas styrka kan förenklat sägas bero på antalet länkar som pekar mot den och hur den relaterat till andra sidor på webbplatsen. Det innebär att bloggens förstasida nästan alltid starkast.

Det är viktigt att du tar tillvara förstasidans styrka och försöker att utforma den så att det så tydligt som möjligt framgår vad din blogg handlar om. Använd viktiga sökord i artikeltext och rubriker för att öka chanserna för att potentiella läsare ska kunna hitta dig vid en sökning på nätet. Tänk dock på att det är viktigt att texten håller en hög kvalitet - det duger inte med att bara spamma sökord!

En statisk förstasida är att föredra

I Wordpress kan du välja om du vill visa de senaste inläggen på din förstasida eller om du vill visa en statisk sida. Även om det rent läsmässigt kan verka bra att publicera de senaste inläggen på din bloggs förstasida så är det inte inte så bra när det gäller relevans och trafik. Eftersom innehållet hela tiden förändras så kommer du att ha svårt att optimera förstasidan mot det ämnesområde du vill synas på i sökmotorerna och du kommer att hoppa lite upp och ner på olika sökningar beroende på vad du skrivit i dina senaste inlägg.

Mitt tips är alltså att du till stor del utformar förstasidan så att den är statisk, väljer ut vilka sökord som är mest relevanta för din blogg och skriver en presentation som är perfekt relevant till dessa valda sökord i både HTML-title, rubriker och artikeltext.

Är du en fena på kod så kan du givetvis utforma förstasidan så att den både innehåller statisk information och de senaste posterna men till det krävs det lite mer pillrande.

Hitta ett billigt webbhotell för din hemsida

12:-/mån
One Webbhotell Betyg
15:-/mån
Web10 Webbhotell Betyg
36:-/mån
Host Gator Webbhotell Betyg
36:-/mån
Surftown Webbhotell Betyg

Snabbguider

Nedanför finns information för dig som vill komma igång med en hemsida på snabbast möjliga sätt - utan fokus på webbspråk.